Genbrug luner hos beboere på forsorgshjem i Holbæk

Genbrugstøj, møbler og ikke mindst ’startpakker’ i form af potter, pander, tallerkner m.v. til køkkenet, får beboere på forsorgshjemmet i Holbæk Karlsvognen gratis adgang til i et nyt og værdifuldt samarbejde mellem forsorgshjemmet Karlsvognen og ARGOs genbrugsbutik Gensalg i Torkilstrup. Når beboere på et forsorgshjem skal ud i egen bolig, så har de som regel begrænsede midler at etablere sig for, så dette samarbejde er et bidrag til netop denne udfordring.

Tænk hvis man midt i livet mister sit arbejde, sin bolig og måske samtidig ramler ind i en skilsmisse eller på anden måde bliver ramt af livet på den kedelige måde – så synes mulighederne, for at finde ståsted for de fleste begrænsede. Heldigvis har Danmark en række forsorgshjem, hvor boligløse kan få en seng i en kortere eller længere periode, og samtidig få hjælp til at komme videre.

I en prøveperiode har forsorgshjemmet Karlsvognen fået en del genbrugstøj af Gensalg, som beboerne frit har kunnet tage, og det har fungeret rigtig godt.

– Nogle af vores beboere kommer til os uden eller med meget få ejendele og begrænsede midler, så brugt tøj er for de fleste kærkommen. På Karlsvognen, som drives af Holbæk Kommune, har vi cirka 14-15 beboere, som typisk er her et par måneder og optil et år, afhængig af den enkeltes situation. I den periode er det vores opgave, dels at give borgeren tag over hovedet, men også at hjælpe borgeren i egen bolig og i arbejde, ud fra de givne forudsætninger borgeren kommer med, fortæller Kristine Skov-Langfeldt, der er teamleder på Karlsvognen.

Vintertøj er et varmt emne 

I Karlsvognens kælder på Jernbanevej i Holbæk er der indrettet stativer og hylder, som er mærket op med hvilke slags tøj der er. Der er hylder med sko, støvler, arbejdstøj, t-shirts, bukser, trøjer, samt stativer med jakker, frakker, kjoler og meget mere i forskellige voksenstørrelser.

Mens en beboer, Gert, 62 år, viser tøjet frem, fortæller han om sine erobringer af godt vintertøj i kælderen.

– Jeg havde ikke så meget tøj eller indbo med mig, da jeg kom, og jeg havde absolut intet vintertøj. Personalet viste mig kælderen med alt tøjet, og det har været min redning. Jeg har fået vinterjakke, støvler, matchende handsker og hue og meget mere. Jeg var faktisk lidt bekymret for vinterens kulde, for jeg havde intet varmt tøj, men nu har jeg fx fået den vinterjakke jeg altid har drømt om, men aldrig har haft råd til – og så er den helt gratis, griner Gert.

Gert fortæller, at han aldrig har været på et forsorgshjem før, men at det var hans eneste redning, da han pludselig stod uden tag over hovedet. Han har kun boet på Karlsvognen i 14 dage indtil videre, og har allerede en plan til at komme videre, som handler om at få et job og derefter at flytte til Sverige, hvor han har en 7årig søn.

Brugt tøj, møbler og startpakke
Når en beboer kommer i egen bolig, typisk en lejebolig gennem et af de større boligselskaber, så har de ofte meget få midler at etablere sig for.

På den baggrund har ARGOs Gensalgsbutik i Torkilstrup og Karlsvognen udviklet en samarbejdsaftale, som tilbyder beboerne brugt tøj, møbler og en startpakke indeholdende potter, pander, tallerkner, glas mv. til når de kommer i egen bolig.

– På vores genbrugspladser får vi rigtig meget godt tøj indleveret af borgere, som ønsker det genbrugt via Gensalg. Det er i den sammenhæng, at vi donerer tøj til Karlsvognen. Efter et par snakke og nyheden om at tøjet ren faktisk har stor værdi for Karlsvognens beboere, så har vi valgt at udvide aftalen med møbler og startpakker, fortæller Ditte Titskov, der er leder af ARGOs tre genbrugsbutikker Gensalg.

Hos Karlsvognen får udflyttende beboere en seng med, ligesom kommunen yder et lille tilskud til etableringen. Beløbet kan dog langt fra dække omkostningerne til møbler, service, tøj mv., så derfor valgte Kristine fra Karlsvognen og Ditte fra Genslag, at kigge på yderligere muligheder i brugt-markedet.

– Med udgangspunkt i hvad der er vigtigst at have, når man flytter i egen bolig, så er køkkenting og møbler meget essentielle. Vi har derfor aftalt, at når vi har en beboer, som flytter i egen bolig, så pakker Gensalg en startpakke af genbrugskøkkenting, som fx en pande, en gryde, kopper, glas, bestik, grydeske, dåseåbner, skåle etc. Møbler har også interesse for vores beboere, så der kommer beboeren op i Gensalgsbutikken og udvælger de møbler, som de ønsker, fortæller Kristine.


Foto: Gensalgspersonalet Kristina, Maja og Kim har samlet tøj ind til Karlsvognen. I midten står Kristine Skov-Langfeldt fra Karlsvognen, som er kommet for at afhente tøjet.

Patina gør godt
I en lille baggård bag Karlsvognen sidder fire beboere og snakker sammen over en kop kaffe. De er alle meget snaksaglige, og fortæller åbent om deres situation, ønsker og drømme.

Når emnet falder på genbrugsting, så er er der ingen fine fornemmelser. De er alle meget enige om, at genbrugsting er helt okay – næsten bedre end nyt – også endda miljøvenligt.

– Det er jo tosset, at folk smider pæne og funktionelle ting ud – omvendt så gavner det jo os. At andre mennesker har haft tingene før, er jo lige meget – tøj og møbler kan jo vaskes – og så er det jo moderne med patina, griner en beboer, mens de andre om bordet stemmer i.

ARGO takker beboerne på Karlsvognen for at dele deres oplevelser og bidrage til denne artikel.

Fakta: Forsorgshjem, også benævnt som herberg, er et tilbud til borgere, der har særlige sociale problemer, behov for tag over hovedet samt støtte og hjælp. Forsorgshjem er et tilbud om midlertidig bolig, hvis man som borger er boligløs eller ikke kan opholde sig i egen bolig.