02.12.2024ARGO

ARGO i spidsen for nyt CO2-samarbejde

Hvordan fanger, transporterer og lagrer vi CO₂ fra ARGOs og andre kraftvarmeværker? Det skal 15 virksomheder med ARGO i spidsen nu finde svar på. Med i det nye samarbejde CCS Zealand er blandt andre Novonesis, Ørsted og Vestforænding. 

Formålet med det nye samarbejde er at fremme implementeringen af CO₂-fangst, -transport, -lagring og –anvendelse i stor skala og herigennem understøtte reduceringen af CO₂-udledning i Europa.

Samarbejde er afgørende for at CO₂-fangst lykkes

Med etableringen af CCS Zealand, vil vi samarbejde om etableringen af CO₂-fangst, -transport og -lagring i Østdanmark. Det gør vi, fordi vi ved, at samarbejde er helt nødvendigt, for at vi kan komme i mål med vores projekter og reducere vores omkostninger. Ved at spille hinanden gode, bliver vi også bedre selv, fortæller ARGOs direktør Trine Lindegaard Holmberg, som også er forperson for CCS Zealand.

Samarbejdet skal fungere som et forum for opsamling, etablering og deling af erfaringer om fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO₂.

Jeg er glad for at det er lykkes os at få så mange virksomheder og hele CCS-værdikæden med i det nye samarbejde. Det muliggør et tæt samarbejde mellem fangst, transport, lagring samt anvendelse af overskudsvarme, som vil understøtte vores fælles mål om, at mindske CO₂-ledningerne i Danmark og i udlandet, siger Ulrik Olbjørn, der er næstforperson i CCS Zealand og projektchef ved CO₂ Storage Kalundborg.

CO₂ skal kunne købes og sælges

Ifølge CCS Zealand er visionen en fremtid med et reelt marked for CO₂, hvor aktørerne uden større barrierer, kan købe og sælge CO₂ til og fra hinanden. Der er dog behov for infrastruktur med fælles adgang, og derfor er det et stort ønske for det nye samarbejde, at der etableres CO₂-rørledninger under jorden med tilstrækkelig kapacitet.

Samarbejdet dækker fjernvarmeproduktion, affaldsenergi, transport af CO₂, lagring af CO₂, teknologileverandører samt en almennyttig fond.

Bag det nye samarbejde står virksomhederne AffaldPlus, ARC, ARGO, CarbonCuts, CTR, Evida, Gas Storage Denmark, HOFOR, CO2 Storage Kalundborg, Kalundborg Havn, Novo Nordisk Foundation, Novonesis, VEKS, Vestforbrænding samt Ørsted.

Med oprettelsen af CCS Zealand lukker Carbon Capture Cluster Copenhagen.

ARGO vil fange CO₂ senest i 2030

Ved at etablere et CO₂-fangstanlæg og fange den CO2, som ARGOs kraftvarmeværk udleder, når vi omdanner restaffald til fjernvarme og elektricitet, vil ARGO senest i 2030 – og gerne tidligere – bidrage til at nå det politiske mål om at nedbringe Danmarks CO₂-udledning med 70 procent.

Vil du vide mere om CO₂’en fra dit restaffald?

ARGO har sammen med en lang række offentlige og private aktører, der også arbejder med fangst og lagring af CO₂, tidligere skabt en vidensplatform om CO₂-fangst og lagring. Her kan du se videoer, illustrationer og læse meget mere om, hvordan CO₂ blandt andet fra dit eget restaffald i fremtiden kan fanges og lagres. Vidensplatformen bygger på forskning og data fra officielle kilder og er støttet af Novo Nordisk Fonden.