Foto: default
04.04.2025ARGO

Vi har et ansvar – og vi tager det alvorligt

Af Trine Lindegaard Holmberg, direktør i ARGO

CO₂-fangst rejser spørgsmål – det ved vi godt. Senest har en gruppe borgere rejst kritik af både teknologien og processen omkring vores mulige projekt i Roskilde. Det lytter vi til. Det er samtidig vigtigt, at vi holder fast i fakta og i det store billede.

I både EU, Danmark og globalt er der enighed om, at CO₂-fangst spiller en central rolle i den grønne omstilling. Danmark skal reducere sin CO₂-udledning med 70 procent senest i 2030. Det kræver en betragtelig indsats på tværs af sektorer. Skal vi nå både nationale og internationale klimamål, er CO₂-fangst et vigtigt redskab. Regeringen, et bredt flertal i Folketinget, Klimarådet, Concito og EU fremhæver alle, at CO₂-fangst er en afgørende teknologi for at reducere udledninger – særligt fra sektorer, hvor andre løsninger ikke er tilstrækkelige. Det gælder netop for affaldsenergianlæg som vores.

ARGOs mål er CO₂-neutral affaldsenergi i 2030

ARGOs affaldsenergianlæg udleder i dag cirka 350.000 ton CO₂ årligt. Vi må derfor handle ansvarligt med blik for både klima og samfundets behov. Og vores mål er klart: CO₂-neutral affaldsenergi i 2030. Det mål kan kun nås med CO₂-fangst som en del af løsningen.

Vores ni ejerkommuner bakker op om, at ARGO arbejder på at udvikle CO₂-fangstprojektet. Vi er bevidste om, at et projekt af denne størrelse kræver et grundigt forarbejde. Den kommende proces handler netop om at sikre fyldestgørende analyser af både økonomiske og tekniske forhold samt af transport- og lagringsmuligheder.

Her er det vigtigt at understrege, at flere af forudsætningerne for projektets realisering ligger uden for vores hænder. Særligt regulering af CO₂-lagring er områder, som staten har ansvar for mens private aktører, udvikler de egentlige CO2-lagre. Derfor vil vi, i takt med at mulighederne for CO₂-lagring bliver tydeligere, også kunne justere og kvalificere vores eget projektgrundlag.

En forudsætning for, at projektet kan realiseres, er, at det er økonomisk bæredygtigt. Det kræver blandt andet statslig støtte. Vi har derfor søgt prækvalifikation med henblik på at søge om del i den statslige pulje på godt 28 milliarder kroner, som et bredt flertal i Folketinget har afsat til etablering af CO₂-fangst og -lagring.

ARGO er samtidig i løbende dialog med selskabets ejerkommuner, for et projekt af denne størrelse kræver stærk opbakning fra selskabets ejere. Det endelige projekt og de økonomiske forudsætninger vil blive forelagt ejerkommunerne til beslutning, før vi søger om støtte, og inden der eventuelt træffes en investeringsbeslutning.

CO₂-fangst er en del af en større bæredygtighedsindsats

CO₂-fangst står ikke alene i ARGOs klimaindsats. Med udgangspunkt i affaldshierarkiet prioriterer vi altid affaldsforebyggelse, genbrug og genanvendelse før energiudnyttelse. Vi arbejder således målrettet med at mindske mængden af restaffald ved at fremme genbrug og genanvendelse. Men så længe restaffald ikke kan undgås helt, er det afgørende, at det behandles på den mest klimavenlige måde – og her kan CO₂-fangst spille en vigtig rolle.

Vi anerkender, at der er mange synspunkter i debatten om CO₂-fangst. Det er en nyere teknologi, og spørgsmål om sikkerhed og placering er helt legitime. Derfor lægger vi vægt på åbenhed og dialog – både med vores ejerkommuner, med borgere og øvrige interessenter, herunder de rådgivere og eksperter, som vi løbende samarbejder med i udviklingen af projektet.

Vi står foran store valg – som samfund og som selskab. Hos ARGO tager vi det ansvar alvorligt. Vi går til opgaven med omtanke, grundighed og samarbejde – og vil løbende opdatere og inddrage, efterhånden som projektet og rammerne for det udvikler sig.