Roskilde-vartegn står til at lukke og slukke – nu raser borgmestre

Lorry, af Anders Malling Beck: Affaldsforbrændingsanlæg i Roskilde og Hørsholm får dødsstødet af Kommunernes Landsforening, som har udpeget de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg til lukning.

Indenfor de næste ti år vil varmen fra hundredtusindvis af radiatorer i TV 2 Lorrys sendeområde ikke længere stamme fra de to store forbrændingsanlæg Argo i Roskilde og Usserødværket i Hørsholm. Sådan ser fremtidsscenariet ud, hvis en ny, faglig plan fra Kommunernes Landsforening (KL) bliver en realitet.

 

Det er helt uforståeligt, at vi skal lukke nogle af de mest moderne anlæg i Danmark; Niels Hörup (V), borgmester i Solrød og bestyrelsesformand for Argo

Planen er udarbejdet i forbindelse med, at Folketinget i juni indgik aftalen “En grøn affaldssektor 2030”. Her blev det besluttet, at der skal lukkes flere affaldsforbrændingsanlæg, fordi affald i fremtiden skal genanvendes endnu mere. I den forbindelse fik KL til opgave at udpege de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg til lukning. Det er nu mundet ud i, at KL har lavet en liste med 10 ud af 23 forbrændingsanlæg i Danmark, der skal lukke inden 2030. Fra TV 2 Lorrys sendeområde er Argo og Usserødværket blandt disse.

De ti forbrændingsanlæg, der ifølge KL bør tages ud af drift inden 2030, er:

Argo (Roskilde)
MEC Bioheat & Power (Holstebro)
I/S Norfors (Hørsholm)
Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring)
AffaldPlus (Slagelse)
Sønderborg Kraftvarme I/S
Aars Fjernvarme
Svendborg Kraftvarme A/S,
Hammel Fjernvarme
Bornholms Affaldsbehandling

Kilde: Kommunernes Landsforening

Planen fra KL skal nu afleveres til Energistyrelsen, som så skal forsegle forbrændingsanlæggenes endelige skæbne.

– Vi er nået frem til en plan, der både tager hensyn til, hvad der er bedst for klimaet og den danske samfundsøkonomi. Det er ingen hemmelighed, at det ikke har været en let opgave.

– Vi står nu med en faglig plan, der peger på, at der i 2030 kan opnås en klimaeffekt på 0,5 millioner tons CO2 og en økonomisk effektiviseringsgevinst på samlet 600 millioner kroner, siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse fra KL.

Regeringen gambler med forbrugernes forsyningssikkerhed, Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune og bestyrelsesformand for Norfors.

Plan får kritik af borgmester og bestyrelsesformand
Anlæggene i Roskilde og Hørsholm er to af de tre nyeste anlæg. De leverer til sammen ifølge Argo fjernvarme til 100.000 husstande på Sjælland.At anlæggene om blot et årti kan være en saga blot, vækker kritik.- Det er helt uforståeligt, at vi skal lukke nogle af de mest moderne anlæg i Danmark, siger Niels Hörup (V), borgmester i Solrød og bestyrelsesformand for Argo, i en pressemeddelelse.
– Hvis ARGO lukker, skal affaldet bare behandles til en højere pris et andet sted, fortsætter han.
Niels Hörup mener, at lukningen af Argo ikke lever op til kriteriet om, at det er de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg, der skal lukke.Forudser prisstigning på over 1000 kroner årligt
Det nye anlæg hos Argo blev taget i drift i 2013. Det skulle efter planen omdanne affald fra 420.000 personer på Sjælland til fjernvarme de næste 25 år.  Og lukningen vil ifølge Argo føre til en prisstigning på varme på cirka 1200-1300 kroner om året for folk bosat i Storkøbenhavn.

Udover en fortsat gæld på 1,3 milliarder kroner, hvilket svarer til cirka 3.000 kroner per borger i området, vil Argo desuden skulle bruge millioner til nedrivning af det kun syv år gamle Energitårnet, fremhæves det i pressemeddelelsen fra forbrændingsanlægget.

“Regeringen gambler”
Et andet anlæg, som foreslås lukket, er Usserødværket, der er helt centralt i det Nordøstsjællands fjernvarmenet og blandt andet dækker 95 procent af varmen til Norfors Fjernvarme og næsten 80 procent af Holte Fjernvarme.

Usserødværket ejes af Nordfors, der er et fælles kommunalt selskab mellem fem nordsjællandske kommuner (Hørsholm, Rudersdal, Allerød, Fredensborg og Helsingør). Det nyeste anlæg er opført i 2017 og er dermed det nyeste i Danmark.

– Regeringen gambler med forbrugernes forsyningssikkerhed, siger Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune og bestyrelsesformand for Norfors.
– Hvis forbrugerne skal have fjernvarme, skal der bygges et helt nyt anlæg. Der er hverken godt for miljøet eller rettidig omhu, at man lukker de mest moderne anlæg, siger han.

KL-formand: Lukning må ikke gå udover borgere
Ifølge KL-formand Jacob Bundsgaard er det vigtigt, at lukningen af anlæggene ikke går ud over borgerne.- Det skal gøres så omkostningseffektivt som muligt for at sørge for, at forbrugerpriserne fortsat er billige.
– Desuden er det afgørende, at vi garanterer borgerne et alternativ til den affaldsenergi, der bliver udfaset, så der stadig er varme i hjemmene til rimelige priser, siger Jacob Bundsgaard.

En politisk drøftelse mellem staten og kommuner skal frem mod sommeren 2021 konsolidere planen og finde en model for fordeling af affald i hele landet.