Sådan genanvendes pap

Tidligere udgjorde pap, papir og bøger typisk 12-13 % af småt brændbart, men ved at sortere pap for sig, kan det brugte pap blive til nyt pap.

Hvordan genanvendes pap?

Cellulosefibrene i pap stammer fra træ. Cellulosefibre kan genanvendes 5-6 gang, før de er slidt og dermed blevet for korte til at indgå i nyt pap.

Genanvendelsen foregår populært sagt ved at returpappet opslemmes i vand og omdannes til en grød af fibre under omrøring i en pulper. I pulperen fjernes også metalclips, limrester og andre fremmedlegemer. Bøger kræver en særlig udviklet pulper for at kunne genanvedes, så derfor indsamles de i en særskilt fraktion.

Hvad er miljøgevinsten?

Miljøgevinsten ved at genanvende pap er, at det kun kræver ca. en tredjedel af den energi, der bruges til at fremstille nyt. Gevinsten svarer til mellem 1.500 og 2.800 ton pap (svarende til mellem 500 og 1.000 L diesel). Desuden spares der også på forskellige hjælpekemikalier, når man genanvender pap frem for at nyproducere pap.

Hvad med økonomien?

Når vi holder pap, papir og bøger i særskilte fraktioner er det fordi, materialerne er forskellige i kvalitet, fiberlængde og farve og dermed egner sig til forskellige produkter. Jo bedre udsortering, jo bedre pris.

ARGO afsætter papir på et internationalt marked. Der bliver jævnligt foretaget udbud og i øjeblikket afsættes pap typisk til genanvendelse i Tyskland.

Hvad må IKKE afleveres her?

Meget vådt eller meget beskidt pap må ikke afleveres her, men skal i stedet afleveres i ‘Uegnet til genanvendelse’.