Vil du gerne blive endnu bedre til at genbruge?

I ARGO arbejder vi hver dag for at forebygge affald og genbruge mest muligt. Men vi lykkes ikke alene. Derfor giver vi dig her 5 tips, til hvordan du kan blive endnu bedre til at genbruge.

1. Brug det du allerede har

Overvej først og fremmest om du overhovedet har brug for nyt. Tøj, sko, ting til hjemmet, hårde hvidevarer og elektronik udleder til sammen ti procent af hver danskers CO2-udledning. Kan du bruge, hvad du i forvejen har af netop de ting, batter det altså på dit samlede CO2-aftryk.

2. Reparer dine ting

Ofte er vi alt for hurtige til at kassere vores ting, når de går i stykker. I stedet bør vi blive langt bedre til at reparere dem, så vi kan forlænge tingenes levetid, undgå at købe nyt og dermed nedbringe vores CO2-aftryk. Måske kan du lappe dit hullede tøj eller sy nyt tøj ud af det gamle? Ompolstre dine møbler? I flere kommuner findes der også repair caféer, hvor du kan få hjælp til at reparere alt fra tøj og elektronik til køkkenudstyr og legetøj.

3. Del og byt med andre

Mangler du virkelig noget, så undersøg om du kan låne det af andre i stedet for at gå ud og købe det. Måske kan du og dine naboer eller din familie deles om en hækklipper i stedet for at have hver jeres, når I kun bruger den et par gange om året? Det samme med andre haveredskaber, værktøj, festudstyr og lignende.

Overvej også at bytte for eksempel tøj og legetøj med andre i stedet for at kassere det I har og købe nyt. Måske kan I holde byttedag et par gange om året i kvarteret eller børnehaven? Så legetøjet kan cirkulere mellem jer? Det samme med tøj og andre gode ting.

4. Køb brugt

Hvis det ikke er muligt at låne eller bytte dig til det du mangler, så køb det brugt. Når du køber brugt frem for nyt, forlænger du tingenes levetid, forhindrer produktion af nye og nedbringer på den måde din CO2-udledning.

I vores Gensalg-butikker kan du købe både tøj, sko og tasker, legetøj og børneudstyr, møbler, elektronik og køkkengrej, cykler, havemøbler og endnu mere end det. Leder du efter noget særligt, kan du med fordel oprette en søgeagent på diverse online markedspladser på nettet. Så kan du slå til så snart en anden sætter lige netop dén ting til salg.

5. Giv brugbare ting videre

Endelig kan du selvfølgelig også skabe mere genbrug ved i al sin enkelhed at give dine egne brugbare ting videre, når du ikke selv har brug for dem længere. På den måde gør du det muligt for at andre at vælge genbrug frem for nyt.

Det kan du gøre ved at sætte dine ting under halvtaget på din genbrugsplads. Så formidler vi dem videre til humanitære organisationer, skoler og institutioner eller til private i vores Gensalg-butikker.

Du kan selvfølgelig også aflevere brugbare ting til de humanitære organisationers genbrugsbutikker eller sælge eller forære dem til andre på online markedspladser, loppemarkeder eller lignende.

Ved du, hvor meget CO2 du udleder?

Hvis alle skal leve, som vi gør i Danmark, vil det kræve over fire jordkloder at dække ressourceforbruget.

Hver dansker har, i følge den grønne tænketank Concito, nemlig et forbrug, som i gennemsnit udleder 13 ton CO2 om året. Det er mere end dobbelt så meget som gennemsnittet for resten af jordens befolkning.

Hvis vi skal forhindre de værste konsekvenser af de menneskeskabte temperaturstigninger og holde den globale opvarmning på 1,5 grader, så skal vi hver især kun udlede tre ton CO2 om året i gennemsnit herhjemme.

Måske er du også interesseret i…

Genbrugsbutikker

Er du også vild med gode genbrugsfund? Så kig ind i Gensalg.

Skraldefester

Vil du med til skraldefest? Vi åbner containerne. Du tager, hvad du kan bruge.

Sorteringsvejledning

I tvivl om dit affald? Slå det op og få svaret i vores nye sorteringsvejledning.

7 tips til en god tur på genbrugspladsen

Vi giver dig opskriften på et hurtigere og nemmere besøg på genbrugspladsen..